Logo cuijksweekblad.nl


Marijke Witman (links) en rechts Mientje Meussen met het boek Opa & Sophie. (foto: Tom Oosthout)
Marijke Witman (links) en rechts Mientje Meussen met het boek Opa & Sophie. (foto: Tom Oosthout)

Opa & Sophie is oprechte jeugdpoëzie

Over het nieuwe boek Opa & Sophie van de Cuijkse schrijfster Marijke Witman schreef kindercoach Judith Plomper: "Zo puur, met humor, hoe eerlijk en oprecht. Marijke keek door de ogen van een kind en vertaalde wat er leefde in Donny's hart."

door Jos Janssen

De inspiratie voor het nieuwe jeugdleesboek van Marijke Witman en geïllustreerd door de Graafse Mientje Meussen is best heftig. Witman: "Een oud collega van mij, Donny Boots, heeft een zwaar auto ongeluk gehad waarbij zijn vriend is overleden. Maar zelf is hij beide onderbenen verloren. Hij was jarenlang vrijwilliger in een ziekenhuis en werkte er met mensen die een amputatie hebben. Donny vroeg aan mij om een kinderboek te schrijven voor zijn zoontje om hem te helpen er mee om te kunnen gaan. Ik heb in het boek andere namen gebruikt. Onder oudere mensen, opa's komen vaker amputaties voor door suikerziekte, kanker." Of toeval niet bestaat liep Marijke Mientje Meussen tegen het lijf. Mientje: "Het was in het Doehuis in Cuijk. Ik heb daar wandschilderingen gemaakt. Marijke was daar ook. Zelf heb ik een hele ernstige ziekte gehad. Een vleesetende bacterie zat in me. Randje dood gelegen en het zag er naar uit dat er bij mij ook amputaties toegepast moesten worden. Gelukkig is de bacterie tot stilstand gebracht."

Beiden hadden dezelfde gedachte: een jeugdboek te schrijven door de ogen van kinderen die te maken krijgen met mensen in hun omgeving die zo iets hebben of krijgen. Mientje: "Ik ben met mijn man en kleindochter teruggegaan naar de Radboud en Maartenskliniek om foto's te maken op de plekken waar ik ben behandeld. Kreeg daar alle medewerking. Ben ook in Grave bij iemand thuis geweest die een traplift heeft. Mijn man en kleindochter hebben daar op geposeerd. Van al die indrukken heb ik hele realistische tekeningen gemaakt voor het boek." Het kinderboek bevat een luchtig verhaal gezien door de ogen van Sophie: "Opa en oma willen naar de dierentuin. Opa kan niet mee omdat hij in het ziekenhuis belandt. Hij tilt Sophie op zijn bed waarop een hele grote hut is opgebouwd. Dan ontdekt Sophie dat opa een voet kwijt is. Sophie zit vol met vragen. Het is een boek met een sociale gedachte." De manier waarop de problematiek in het boek geschreven is, maakt het tot een bijzonder kindergenre. Het werkt zelfs helend." Op donderdag 12 april is de boekpresentatie door Marijke en Mientje om 10.00 uur in het Rondeelrestaurant van de Maartenskliniek in Nijmegen. Daarna te koop via de uitgever Graviant, internet www.opaensophie.nl, bij de Readshop in Cuijk, Bruna in Gennep of Van Dinter in Boxmeer. Prijs is 14.95 euro.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox