Logo cuijksweekblad.nl


Oud-profvoetballer Rogier Meijer was aanwezig in de Schouwburg Cuijk. (foto: Tom Oosthout)
Oud-profvoetballer Rogier Meijer was aanwezig in de Schouwburg Cuijk. (foto: Tom Oosthout)

Copa del Agatha is meer dan voetbal

In een ludiek maar zeker ook stijlvol format van "Bureau Voetbal" werden de acht deelnemende voetbalploegen gepresenteerd aan de tiende editie van de Copa del Agatha. Met o.a. grootmacht Paris Saint Germain, Leicester City en de Nederlandse inbreng van NEC Nijmegen mag de organisatie en de voetballiefhebbers van het toernooi voor spelers onder 19 jaar erg trots zijn. Maar er is meer.

Door Jos Janssen

Burgemeester Hillenaar: "De Copa is ook plezier en gezelligheid. De gastvrijheid in Sint Agatha is puur. Het toernooi biedt een podium aan voetbaltalenten maar is ook een verbinding waarbij de hele gemeenschap betrokken is. De internationale voetbalwereld weet waar Sint Agatha ligt. Meer dan 75 vrijwilligers zijn actief en het programma kenmerkt zich vooral door samenwerken."

De aanwezige sponsors, vrijwilligers en genodigden waanden zich op het podium van de schouwburg in een knus VCA-voetbalstadion met een heuse wedstrijd. De mentale voorbespreking kwam voor rekening van de burgemeester. Hij sprak de drie voorzitters van VCA, JVC en de Copa indringend toe en liet hun mijmeren over de Copa en het voetbal in 2028. Werner Branje (JVC): "We werken nu al samen. Dat zal nog meer worden. Fusies tussen verenigingen, samen gebruikmaken van elkaars materiaal. Wellicht zijn er dan meer jeugdomniverenigingen." Trainer Rogier Meijer van NEC onder 19 werd in een humorvol kruisverhoor gezet: "Ik probeer passie en bevlogenheid op de spelers over te brengen. Plezier staat voorop maar ik vraag wel 100 procent inzet. Ik ben niet die rustige ingetogen trainer maar sta zeker niet te stuiteren langs de lijn." In een monoloog schotelde organisator Martijn Schwillens de groeibriljantjes voor welke de afgelopen negen keer deelnamen Julian Draxler en Vincent Janssen. "Maar het kan ook heel anders gaan. Zoals Nathan Modest van Sheffield Wednesday die op dit moment in de gevangenis zit." Na een peptalk van Maarten van Kesteren over creativiteit en overtuiging was het rust. Roderik van de Kerkhof van het voetbalbureau Futuralis gaf een kijkje achter de schermen van de soms onberekenbare voetbalwereld. Hij had nog een bruikbare tip: "Train de voetballers vooral waar ze goed in zijn en ben niet de hele tijd bezig waar ze niet goed in zijn. Dat heeft veel meer rendement." Emotioneel werd het toen drie mensen uit het publiek zich konden uitleven om voetbalcommentator te spelen bij tv-fragmenten. Tot slot kwam scheidsrechterstalent en Cuijkenaar Yannick van der Laan naar voren: "Ik zit nu in het talententraject Betaald Voetbal en wil graag einde seizoen de stap te maken naar de Masterclass. Ik hoop zeker te mogen fluiten bij de Copa."

Meer berichten


Shopbox