Logo cuijksweekblad.nl


Marianne Tops: mevrouw Jamin van Cuijk. (foto: eigen foto)
Marianne Tops: mevrouw Jamin van Cuijk. (foto: eigen foto)

'Hallo mevrouw Jamin'

In het gezellige appartement boven de voormalige Jamin ontmoet ik Marianne Tops. Zij woont al bijna 60 jaar in Cuijk. Oorspronkelijk kwam haar man Antoon uit Groenlo en zelf komt Marianne uit een groot gezin uit Elst in de Betuwe. Heel wat anders dan het 'drukke levendige' centrum van Cuijk.

Marianne en Antoon Tops († 2014) zijn in 1959 in Cuijk komen wonen. In dat jaar zijn ze getrouwd en kregen later vier kinderen. Antoon begon hier zijn luxe banketbakkerij in de Grotestraat (nummer 7).
Marianne vertelt: "Antoon was specialist in zijn vak, want hij bakte in de eerste jaren alleen taart, gebak en koekjes. Een specialiteit van hem: een week voor pakjesavond, maakte hij in opdracht veel marsepeinen figuurtjes. Tot zijn verdriet bakte hij later ook gewoon brood omdat er ook brood op de plank moest komen."

In 1970 kwam er een nieuw winkelcentrum: De Zwaan. Marianne: "In die tijd kwam er een man de bakkerij binnenlopen en vroeg spontaan of ik er niet wat voor voelde om op franchisebasis een Jamin te beginnen. Hij zei dat ik er zeer geschikt voor was, omdat ik klantvriendelijk ben en gezellig kan 'kweppen'." Met hulp van Jamin werd er in De Zwaan een winkel geopend. Antoon stopte met zijn luxe bakkerij en ging in loondienst bij bakkerij Strik in Nijmegen. Het gezin verhuisde van de Grotestraat naar het nieuwe winkelcentrum. Dat was toen nog niet zo groot. Familie Tops keek toen nog over de daken van de toenmalige winkels uit op de oude brandweerkazerne, de oude supermarkt en het gemeentehuis.

"In de eerste vijf jaren als franchisenemer heb ik veel hulp gehad van mijn man en kinderen. Wij verkochten toentertijd ook vers schepijs. Daarna kwam ik nog elf jaar in loondienst bij Jamin. Dat was wel wat makkelijker, omdat ik toen ook extra personeel kreeg."
Op een dag ergens in 1986 kwam er plots de mededeling dat Jamin failliet was, maar werd erbij vermeld: de winkel in Cuijk kon open blijven. "Dat moest gevierd worden en we hebben er een borreltje op gedronken." Maar, later op de avond en na de feestvreugde, kwam het bericht dat de winkel in Cuijk toch dicht moest. Heel jammer voor mevrouw Jamin, haar personeel en ook voor de klanten.

Met 59 jaar kon Antoon in de VUT. Hij heeft zich in die tijd niet verveeld. Marianne: "Omdat Antoon altijd al van planten hield, heeft hij enkele tuintjes bij vrienden onderhouden. En elke zomer hingen er aan ons balkon bakken vol met mooie bloemen."
Marianne wil nog lang niet weg uit het centrum. Het winkelcentrum is groter geworden en heet nu De Maasburg. Er is altijd leven in de buurt: de Vierdaagse, carnaval, koopzondagen, uitgaand publiek.

Ook al staat zij al jaren niet meer in haar winkel, op straat wordt ze nog steeds herkend als mevrouw Jamin. Verveling is er niet bij. Van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen krijgt ze dagelijks aandacht. Bijna elke vrijdag is het zoete inval, want dan staat ze in de keuken om iets lekkers voor te bereiden en komen haar kinderen en familie mee-eten.

1 reactie
Meer berichten


Shopbox