Logo cuijksweekblad.nl


De kinderen keken hun ogen uit tijdens de archeologische speurtocht. (foto: Tom Oosthout)
De kinderen keken hun ogen uit tijdens de archeologische speurtocht. (foto: Tom Oosthout)

Jongelingen ontmoeten de Romeinen

Aan de uitnodiging van Muzelinck, centrum voor kunsten, om meer te weten te komen over de Romeinen en de opgravingen aan de Grotestraat hebben elf groepen van zes basisscholen gereageerd. Met een bezoek aan het nieuwe Archeologisch centrum Cuijk en daarna een kijkje bij de Grotestraat.

door Jos Janssen

Henri Elbers van Muzelinck: "Kunst en cultuureducatie is een belangrijk item binnen onze organisatie. Daarom hebben we dit initiatief genomen. Er is nu een uitgelezen mogelijkheid om de jeugd te betrekken en te informeren. We hebben contact gelegd met het bureau dat de archeologische opgravingen doet en de Werkgroep Archeologie Cuijk. Iedereen is enthousiast."

Channa Cohen Stuart, adviseur archeologie van gemeente Cuijk: "Voor ons maar ook voor de jeugd is het iedere dag een verassing wat we tegen komen. We zien nu dat er een splitsing geweest is van Romeinse wegen. De weg richting Rome loopt onder hotel-restaurant de Bankier door terwijl we eerst dachten dat hij recht over de Grotestraat naar het zuiden liep."

Op vrijdagmorgen is groep 8 van basisschool 't Startblok op bezoek. Tinie van den Heuvel vertelt in een spannend vraag en antwoordspelletje over de Romeinen. "Jij hebt een vader, maar jouw vader heeft ook een vader. Hoeveel vaders terug zou het zijn dat de Romeinen in Cuijk waren?" Er werd diep nagedacht. De antwoorden lagen tussen de tien en duizend. "Tachtig vaders achter elkaar." verklapt Tinie. "De Romeinen waren goed in wegen aanleggen. Grintwegen. Er woonden hier in Cuijk toen wel 500 Romeinse soldaten en boeren die er al woonden. Ze bouwden ook een Fort en een Romeinse brug over de Maas." Het verhaal wordt verhelderd met veel historisch materiaal. Daarna bezoeken de kinderen de Romeinse tuin en de onderzoekskamer. Daar is Liesbeth van de universiteit Leiden bezig met zilveren munten te sorteren. De kinderen kijken hun ogen uit. "Deze 141 munten zijn gevonden in de Nielt. Ze zaten in een pot met vier zakjes. Samen was het toen het loon van een soldaat voor een half jaar waard. Het is heel bijzonder dat in Cuijk al tien van deze muntschatten zijn gevonden. Op andere plaatsen in Nederland zijn dat er veel minder. Ik kijk naar de muntkant waar de keizers op afgebeeld. Allemaal zijn ze met de handgemaakt." Dat maakt indruk op de jeugd. Op naar de Grotestraat. Channa: "Kijk goed naar de lagen grond. De onderste is van de Romeinse weg. Daaroverheen zijn andere wegen gelegd. Je ziet ook verschillende kleuren. Naast de hoofdweg heeft ook een koeienpad gelegen. We leggen alles vast met een 3D-scanner." De onzichtbare tijdmachine heeft, aan de leuke reacties te zien van de kinderen, zijn best gedaan.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox