Theatervoorstelling Sigaren en Cuijkse koek was een  kleurrijk schouwspel in Schouwburg Cuijk. (foto: Tom Oosthout)
Theatervoorstelling Sigaren en Cuijkse koek was een kleurrijk schouwspel in Schouwburg Cuijk. (foto: Tom Oosthout)

'Kuuks' verleden op toneel

Met het theaterstuk Sigaren en Cuijkse koek werden afgelopen weekend in de schouwburg meer dan 1800 bezoekers meegenomen naar het Cuijkse leven van alledag direct na de Tweede Wereldoorlog. Met 27 flashbacks uit de periode 1945 – 1963 werd de 'Kuukse geschiedenis amusant herbeleeft.

Medeschrijfster Ingrid Janshen-Arntz (samen met Geurt Franzen) kijkt trots terug: "Het was allemaal spannend al bij de première. Gaat het goed? Nou het ging vanaf de eerste minuut erg goed. We kunnen trots zijn op elkaar. De groep die dit theaterstuk op het toneel opvoerde bestond onder meer uit leden van drie toneelgroepen Kunakra (Haps), de Gesellen en Text Free. Grote bewondering heb ik ook voor die spelers die voor de eerste keer hier op het toneel staan."

Het Cuijkse verhaal begon op een zeer koude januaridag in 1963. Vier mannen zitten te kaarten op de bevroren Maas. Helmuth Hagemann, de Cuijkse fotograaf van destijds, kan zich die memorabele dag nog wel herinneren en schoot een uniek plaatje wat de hele wereld rond is gegaan: "Ik ben eind 1958 in Cuijk komen wonen nadat we getrouwd waren in Mook. Ik maakte in die tijd foto's voor De Gelderlander. Ik kreeg op een bepaalde manier een seintje dat ik naar de Maas moest gaan. De mannen heb ik op de foto gezet en toen heb ik mijn fototoestel aan een van die mannen gegeven om vervolgens aan tafel te gaan zitten. Daar heb ik ook nog een foto van." De rode draad in het theaterstuk werd gespeeld door een echte Cuijkse en zeer bemoeizuchtige Toos (Ellie Strik) wonende in de Burgemeester van de Mortelstraat. Naast haar komt de jonge Renate (Laura Grüntjes) wonen. Haar geliefde heeft haar verlaten en ze wil in Cuijk een nieuw leven opbouwen. Bij haar verhuisspullen zit een fotoboek van haar oma die in Cuijk heeft gewoond. Toos helpt haar met de inburgering. In deze twee uit verschillende tijden stammende hoofdpersonen heeft regisseur Pleunie Hoving Cuijk 2018 op een zeer subtiele manier verbonden met het Cuijk ruim zeventig jaar geleden. Vandaar ook dat het theaterstuk niet geheel in het Cuijkse dialect is gezet.

Ingrid: "We hebben hier bewust niet voor gekozen. Veel van onze toneelspelers kennen dat dialect niet ook al wonen ze al een tijdje in Cuijk. En de verstaanbaarheid van de teksten zou wellicht veel minder worden." In een prachtige decor met sfeervolle verlichting en toepasselijke liedjes en muziek kwam het verleden voorbij. Burgemeester Louis Jansen, de sesamfeesten, de sigarenmakers, het zwemmen in de Maas, het liefdegesticht, de gastarbeiders uit Spanje en tante Treintje. Een levendig herkenbaar schouwspel veel vermakelijker dan het lezen van een geschiedenisboekje.

Meer berichten
Shopbox