Safina gaat met zijn activiteiten eind april verder in de nieuwe MFA de Valuwe.(foto: eigen foto)
Safina gaat met zijn activiteiten eind april verder in de nieuwe MFA de Valuwe.(foto: eigen foto)

Feestelijke sluiting van gebouw

Na ruim 25 jaar wordt de sluiting van het intercultureel centrum Safina groots gevierd. En wel op zondag 11 maart van 12.00 tot 16.00 uur. Het thema is Op z'n Hollands. Safina gaat met zijn activiteiten eind april verder in de nieuwe MFA de Valuwe.

"Op zondag 11 maart is het ook internationale vrouwendag in Cuijk. Dit vieren we in onze gemeente al meer dan 40 jaar. Heel vroeger in de huishoudschool, later in ons vrouwencentrum in het Tuigleerstraatje en ik dacht vanaf 1989 hier aan de Leeuwengrootstede nog alleen voor vrouwen. De laatste jaren is Safina een intercultureel centrum geworden voor zowel vrouwen als mannen. Dit jaar hebben we het idee opgepakt een combinatie te maken tussen internationale vrouwendag en de laatste keer actief zijn in ons gebouw. Iedereen is op die zondag 11 maart van harte welkom. Jong, oud, man, vrouw, kinderen. Van alle culturen die hier in Cuijk zijn", vertelt de werkgroep internationale vrouwendag en de coördinator vanuit SOCIOM Reyhan Conka. "We zetten drie grote tenten er extra bij op het parkeerterrein Leeuwengrootstede. Dicht bij Safina. Ons thema is Op z'n Hollands omdat we de diverse culturen in Cuijk eens kennis willen maken met wat nu typisch Hollands is. Vaak is het andersom geweest. Kennismaken met andere culturen uit verschillende werelddelen. Nieuwkomers kunnen die dag eens lekker proeven van stampotten, poffertjes, friet. Maar ook eens oud-Hollandse spelletjes spelen. Er treedt een volksdansgroep op, accordeonmuziek, het Smartlappenkoor en het Kelderkoor. Met vele bekende Nederlandse liedjes. Een grote tafel richten we in met allerlei typische Hollandse spullen. Er is zelfs een boerenpaar die dag maar ook kantklossen en andere vormen van handwerken. Wij vinden het gewoon een erg leuk idee om iedereen bij deze laatste keer in deze omgeving het typisch Hollandse sfeertje eens te laten proeven."

De internationale vrouwendag vroeg vaak aandacht voor de achterstallige positie van de vrouw in de samenleving op het gebied van onder meer werk. "Dat is de laatste jaren enorm verbeterd, ook hin Cuijk. Maar de inwoners van Cuijk uit vele andere landen of culturen ervaren dit toch nog niet zo. Het is goed dat zij en ook de nieuwkomers op deze zondag de Hollandse cultuur in al zijn facetten ervaren. Gebruiken, feestelijkheden. Inmiddels zijn er ook al veel allochtone ouderen in onze gemeente. Laten we samen deze feestelijke dag vieren. Daarna gaan we samen ons voorbereiden op de verhuizing naar de nieuwe MFA. De toegang tot het feest is gratis. Voor de hapjes en dergelijke vragen we een kleine vergoeding."

Meer berichten
Shopbox