Buiten de achterban om waren er een twintigtal belangstellenden op de meeting afgekomen. (foto: Tom Oosthout)
Buiten de achterban om waren er een twintigtal belangstellenden op de meeting afgekomen. (foto: Tom Oosthout) (Foto: Tom Oosthout)

Aftrap campagne: hard op inhoud, zacht op relatie

Nadat de kieslijsten definitief waren, vond in Cuijk de officiële aftrap plaats van de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Negen partijen, gaan 'strijden' om negentien zetels. Burgemeester Wim Hillenaar gaf het startschot: "Iedereen heel veel succes, wees hard op de inhoud en zacht op de relatie."

Cuijk - "We gaan ons vooral richten op een hoge opkomst en op jongeren. We hebben de jongste lijsttrekkers van Nederland in ons midden (Mike van Diemen van GroenLinks en Maartje Roelofs van VVD). Zie de verschillen tussen de partijen maar vooral ook naar de overeenkomsten. Want we doen 't wel samen." In het gebouw van ROC de Leijgraaf presenteerden de partijen zich met veel uitdossing, flyers, verkiezingsprogramma's, pennen en pepermuntjes. Buiten de achterban om waren er een twintigtal belangstellenden op de meeting afgekomen. Presentator Erik Jansen: "Vandaag trappen we af. Het wordt geen debatavond. Die komen er nog voldoende. Iedere partij stelt zich voor en kan vertellen wat ze aan de kiezers gaan beloven." Met een vijftal prikkelende stellingen werden de lijsttrekkers door de presentator uitgedaagd. In de rondgang langs de partijen kwam toch wel één Land van Cuijk als belangrijk speerpunt naar voren. Alleen ABC wil een tussenstap maken met alleen een fusie tussen Grave, Mill en Cuijk. Daarnaast werden verschillende accenten gelegd. Een bloemlezing. Poel (PvdA) "Cuijk is op de kaart gezet. Ons speerpunt is maatwerk in wonen, met name sociale woningbouw." Van Zuijlen (D66) "Betrokkenheid van veel inwoners en we willen een nachttrein van en naar Nijmegen." Het duo lijsttrekkerschap van ABC Pluk en Stoffels: "Geen megafusie en we gaan voor een sociaal en duurzaam Cuijk." Siroen (PLC'93) "Integratie op arbeidsmarkt en dialoog is voor ons belangrijk." Van Lieshout (SP) "Ons speerpunt is Zorg voor elkaar op allerlei gebied met goede voorzieningen." Hendriks (CDA) "We hebben 120 actiepunten die we concreet vertalen. Daar hebben kiezers wat aan." Van Heeswijk (LLvC) "Leefbaarheid is de kern van ons werk. Gezondheid, veiligheid van mensen." Van Diemen (GL) "We willen in Nederland pas in 2045 klimaat neutraal zijn. Dat kan veel eerder. Ook in Cuijk. Wij gaan voor initiatieven op kortere termijn." Tot slot Roelofs (VVD) "Economie is het grotere plaatje van ons. Op gebied van werkgelegenheid en wonen is nog wel wat te verbeteren in Cuijk."

Presentator Erik Jansen vroeg aan het einde hoeveel zetels de partijen denken te halen bij de raadsverkiezingen op 21 maart. De negen partijen kwamen samen uit op 28 zetels. Dat wordt dringen geblazen.

Meer berichten