Foto: fotografie Patrick Bongartz.
Foto: fotografie Patrick Bongartz.

Jansen en Snoeren op het podium

1957 was een bijzonder jaar voor 'Kuuk'. Het was het jaar waarin de schouwburg voor het eerst zijn deuren opende. En dat was niet het enige gebouw, maar liefst 5 gebouwen werden dat jaar in gebruik genomen. Weet u nog welke?

Cuijk - De opening van al die gebouwen was reden voor een groot feest: de Sesamfeesten. Dat feestje wordt in het muzikale theaterspektakel Sigaren en Cuijkse Koek nog eens dunnetjes overgedaan. Natuurlijk wordt de voorstelling zelf ook een feest, voor de ouderen een van herkenning, voor de jongeren een vol vermaak. "En een stukje geschiedenis", zegt Huub Hurkens. Hij neemt de rol van Toon Snoeren op zich, in die tijd een bekend figuur.

Eer
Toon Snoeren hield destijds toezicht op de vuilnisbelt. Je kon hem ook overal zien rondfietsen op zijn bakfiets om oud ijzer op te halen. Bijzonder detail, in 1979 stond Snoeren zelf op het toneel. Toen speelde hij in 'Dorp in onrust' de rol van ander markant persoon: burgemeester Louis Jansen. In deze voorstelling staan ze naast elkaar; als omroeper en burgemeester kondigen ze de Sesam-wedstrijd 'eiertikken' aan. Rob Poel kruipt in de huid van de ambitieuze burgemeester. Als Cuijkse wethouder, en soms locoburgemeester, kan hij zich goed inleven in deze rol. "Ik vind het een eer dat ik een van de burgemeesters mag spelen die aan de basis heeft gestaan van het huidige Cuijk."

Ervaring

Beide heren vinden het heerlijk om in het stuk te mogen spelen. Poel heeft tijdens de Carnavalszittingen al wat ervaring opgedaan en nu staat hij dan in hèt Kuukse spektakel. Dat smaakt naar meer. "Mocht ik in de toekomst wat meer in de luwte verkeren, dan ga ik me eens verdiepen om me bij een toneelvereniging aan te sluiten. Het bevalt me goed." Voor Hurkens is dit het derde stuk onder regie van Pleunie Hoving. Hij is tevens lid van toneelvereniging Kunakra Haps. "Pleunie is vorig jaar naar ons toneelstuk 'Lijn 5443' komen kijken, ook op zoek naar spelers voor dit stuk. Toen heb ik een mailtje gestuurd: als je nog mensen nodig hebt, dan ben ik je man."

Deugnieten
De mannen spelen ook een andere rol, in die scène komen ze elkaar wederom tegen. Poel: "Ik speel daar de rol van Bertus, een hele andere rol, het tegenovergestelde eigenlijk. Het is een beetje een deugnietenrol." Hurkens: "Ik fiets dan als Jo voorbij." Allebei doen ze iets stiekems. Wat dat is? Dat wordt pas in de voorstelling duidelijk. "Ik zou iedereen aanraden om te komen kijken", zegt Poel. Hurkens: "Ik denk dat het een geweldig stuk wordt."

Meer berichten