De verbouwing van kerk tot mfc is in volle gang. (foto: Marc van den Broeck)
De verbouwing van kerk tot mfc is in volle gang. (foto: Marc van den Broeck)

Jozefkerk Valuwe wordt MFA

Nadat de gemeente Cuijk de Jozefkerk in de Valuwe enkele jaren geleden had aangekocht, is er een ware metamorfose gaande in het voormalige gebedshuis. Er ontstaat een gehele nieuwe multifunctionele accommodatie voor de wijk.

De eerste steen van de Jozefkerk werd gelegd in juli 1964 door bouwpastoor Smits. De inwijding volgde door een paar tegenslagen pas een jaar daarop in 1965. In 1982 werd een verlicht kruis op het dak van de toren geplaatst. De contouren van de kerk zijn anno 2018 blijven staan en aan de toren wordt een gedachteniskapelletje gebouwd. Onder zeer grote belangstelling was er een Open Kijkdag op de bouwplaats. Ton Lamers van het bouwmanagement: "De planning verloopt goed. De sloop is voor de bouwvakantie 2017 door vrijwilligers uit de parochie gedaan. Daarna is de aannemer aan de slag gegaan. Eind maart is de oplevering. Dan is er nog vier weken de tijd voor de inrichting. Op Koningsdag vrijdag 27 april 2018 is de officiële opening."

De voorzitter van de beheersstichting Rob van der Laan is druk bezig met het 'vullen' van alle ruimtes. "We hebben met de GGZ , Fysiotherapie de Valuwe, Safina, Dichterbij en KBO al een groot aantal vaste gebruikers. Als je binnen in het gebouw komt rechts komt een balie met alle faciliteiten van de wijkwinkel. Maar ook onder meer de wijkmeester, wijkagent en een belastingdeskundige krijgen een flexibele werkplek. Er komt een professionele keuken in het gebouw met twaalf kookplekken. Dichterbij kan daar met hun cliënten koken. Maar er kunnen ook kooklessen gegeven worden. Er blijven altijd nog ruimtes te huur. De beheersstichting is verantwoordelijk voor de exploitatie. Gemeente blijft eigenaar. Wij huren."

Een ruimte in MFA de Valuwe blijft beschikbaar voor een dienst door de parochie. "Dat zal de komende vijf jaar zo blijven. Er kan een uitvaart of trouwerij gehouden worden met eventueel een kopje koffie daarna. Er komt een verrijdbaar altaar in en het kan goed zijn dat daarna een andere vereniging die ruimte gaat gebruiken. Lamers: " De kapel onder aan de toren blijft wel van de parochie. Met een leerlingenproject wordt het metselwerk en de tegelvloer gedaan. In de voorgevel van de voormalige kerk komt een nieuwe pui. Het gebouw is een gemeentelijk monument daar hebben we rekening mee gehouden. Vandaar dat ook de koepel (de lantaarn) in overleg met de monumentencommissie blijft behouden. Het hele gebouw is energieneutraal. Met zonnepanelen, warmtepomp voor vloer- en luchtverwarming. We hebben naast het gebouw tot op 100 meter een gat geboord. Daar is het water 14 graden warm." Van de Laan: "De inrichting gaan we financieren met heel veel subsidies."

Meer berichten