Manon, Veerle en Imke (staand) waren de initiatiefnemers van 'Hart voor Ouderen'. (foto: Tom Oosthout)
Manon, Veerle en Imke (staand) waren de initiatiefnemers van 'Hart voor Ouderen'. (foto: Tom Oosthout)

'Hart voor Ouderen' is volop genieten

De rode loper lag vorige week uit bij ROC de Leijgraaf Cuijk. Ruim vijftig ouderen uit de kern Cuijk kwamen een paar uurtjes genieten van een hapje, drankje, spelletje en muziek. Drie leerlingen van het roc boden dit aan hen aan. Als studieopdracht met de titel 'Hart voor ouderen'.

Manon, Veerle en Imke zitten in het derde jaar van de studie Management, Horeca en Onderneming (MHO). "Het is een maatschappelijk project. We zijn met de voorbereiding ruim tien weken bezig geweest. Het idee is ontstaan naar aanleiding van het programma voor ouderen van Geer en Goor. We hebben contact gehad met Gerard Joling of hij ook wilde komen. Helaas ging dat niet door, maar hij heeft ons een persoonlijk filmpje gestuurd en ons succes gewenst. We hebben met succes ook lokale sponsors gevraagd voor bingoprijzen, voor de hapjes, drankjes. Maar ook de Zonnebloem gevraagd om ouderen te benaderen. We hoopten op zo'n dertig ouderen, maar er waren er ruim vijftig. Leuk toch! Leerlingen van Merletcollege hielpen mee in de bediening en bij de bingo."

Mia Teunissen, voorzitter van de Zonnebloem, is erg blij met deze initiatieven. "De ouderen hier wonen nog allemaal zelfstandig thuis. Sommigen kennen elkaar en anderen niet. We zijn vanmorgen begonnen met speeddaten. Er lagen kaartjes klaar met vragen. De een vroeg aan de ander over welke film of welk boek ze leuk vinden. Zo leer je elkaar snel beter kennen. Daarna was er een bingo. We hebben vijf vrijwilligers van de Zonnebloem meegebracht om ook mee te helpen. Wij genieten volop en de studenten leren."

Terwijl de hoofdprijs van de bingo valt zit de Cuijkse troubadour Ger Keijzers al klaar met zijn gitaar.: "Dit is leuk om te doen. Ik kijk even rond voor wat voor publiek ik ga spelen. Vandaag speel ik veel bekende nummers maar soms ook eigen nummers. Vorig jaar heb ik wel 200 optredens gehad. Ook veel buiten Cuijk."

De drie studenten regelen alles tot in de puntjes. Projectleider Rolf Asbroek van het roc kijkt over hun schouders mee. "We hebben een digitaal systeem waarin het hele project wordt vastgelegd. Het zijn zo'n acht werkprocessen. Vooral bij deze studenten is het ontwikkelingsgericht. Ze krijgen ook een beoordeling. Zelf houden ze als reflectiemoment een enquête bij de ouderen. Zestig procent van deze studenten gaat door naar het hbo. De andere veertig procent gaat werken. We bevelen bij deze opleiding sterk aan om naast hun studie ook een bijbaantje in de horeca te nemen. Dat is de beste omgeving voor praktijkervaring."

Na een dagje genieten gingen de studenten, maar zeker ook de ouderen heel tevreden naar huis.

Meer berichten