Joop Verbruggen en William Toonen, de eerste winnaars van de Elfkroegentocht in 1986 (Foto: archief Elfkroegentocht).
Joop Verbruggen en William Toonen, de eerste winnaars van de Elfkroegentocht in 1986 (Foto: archief Elfkroegentocht).

Het was een gekkenhuis bij 't Jupke

Vrijdagavond 7 februari 1986. De eerste Kuukse Elfkroegetocht. Het is dringen geblazen bij café 't Jupke aan de Grotestraat. Aan de start staan namens elf kroegen, elf rolschaatsende duo's. De twee Cuijkse jongens Joop Verbruggen (22) en William Toonen (24) rijden voor café restaurant de Beurs: "We zaten met een flink stuk elastiek aan elkaar vast"

Met groot succes leggen ze het parcours af langs de elf kroegen in een tijd van 22 minuten en 23 seconden. Ze worden daarmee de glorieuze winnaars van de eerste Kuukse Elfkroegetocht. "Het had heel anders kunnen lopen. We waren te laat aan de start. Joop moest werken tot acht uur bij de Rabobank in Wijchen. Haasten, haasten. We kregen van de organisatie te horen dat we gewoonweg niet meer mochten rijden. Een uur later streken ze toch over hun hart en gingen we alsnog om half tien van start."

Getraind was er weinig: "We hadden als kind veel gerolschaatst. Druk was het niet op de weg. Iedere kroeg moesten we in voor een spelletje en een stempel. Onderweg hebben we ieder elf glazen jus d'orange gedronken. Die kwamen na afloop letterlijk de neus en de mond uit. Het bier smaakte na die zege ook veel beter." Het parcours voerde voornamelijk over de Grotestraat. Harrie Martens, de zoon van de Beurs, rende voorop en regelde de drankjes.

"We kenden elkaar van het voetballen bij JVC en van het uitgaan. Van de Toerist ging het naar de Schouwburg. Via Taurus, de Klepperman, de Korenbeurs, de Beurs, Tropical Wave naar de Smidse. In dat café waren we nog nooit geweest. Door naar de Kansas en de Posthoorn op weg naar de finishstreep voor 't Jupke. Onderweg riep er iemand tegen ons dat we de snelste tussentijd hadden. We hebben op de Grotestraat nog eens flink aangezet ook omdat Gerard Martens, eigenaar van de Beurs, tevoren tegen ons had gezegd: als jullie winnen mogen jullie de hele carnaval bij mij in de kroeg gratis drinken. Ging toch niet gebeuren, dacht iedereen. Gerard heeft woord gehouden en we kregen van hem de volgende dag elk een mooi shirt met een grote 1 erop."

De huldiging in het Jupke was grandioos: "Het was ramvol. Het was een gekkenhuis. Uit handen van prins Adrie van 't Jupke ontvingen we de lauwerkrans en medaille. We hadden toch maar mooi hele goede rijders verslagen als Peter Ruijgh en Karel van Stokkum. Daarna hebben wij nooit meer aan de wedstrijd meegedaan. We zeiden tegen elkaar: op ons hoogtepunt gaan we stoppen. Bij het 22-jarig jubileum kregen we ieder een gele gedenksteen in een glazen omhulsel. Een prachtherinnering aan een onvergetelijke belevenis."

Meer berichten