Theu Peters (midden) was jarenlang samen met Sally en Kevin hét gezicht van café De Kwast. (foto: Tom Oosthout)
Theu Peters (midden) was jarenlang samen met Sally en Kevin hét gezicht van café De Kwast. (foto: Tom Oosthout)

De Kwast sluit met lach en traan

In het kleinste kroegje van Cuijk, café de Kwast, hangt de sfeer van gezelligheid. De Kwast geldt ook als de huiskamer van Kuuk. Het bruine café sluit binnenkort definitief zijn deuren. Uitbater Theu Peters (68): "Hier kon en mocht echt alles. Voor veel Cuijkse mensen is het jammer dat de kroeg weggaat."

"Het was een café voor alle rangen en standen. Ons kent ons. Laagdrempelig, toegankelijk en iedereen had hier het echte thuisgevoel. We hebben altijd fijne en gezellige klanten gehad. In Cuijk praten ze nog steeds over dat mooie feestje met zanger Stef Ekkel. Hij had net een hit met de Woonboot. We hadden de leukste polonaise die er ooit in Cuijk was geweest. Van hier door restaurant de Korenbeurs aan de overkant via café Goei Volluk en weer terug. Ekkel was na twee uurtjes nog hier binnen."

Met zijn dochter Sally en schoonzoon Kevin achter de tap hebben ze samen met veel vaste gasten heel wat gezellige uurtjes doorgebracht. Sally: "Ons pap is hier in 2002 begonnen samen met Jan (Geboers) en mijn schoonvader Henk (Janssen). Na elf maanden zijn pap, Kevin en ik verdergegaan en hebben de laatste acht jaar meegewerkt, omdat papa sukkelde met zijn gezondheid. We zijn de perfecte drie-eenheid. Ons pap was de gangmaker, de rode draad in het café. In Cuijk zeiden ze we gaan naar Theu en minder we gaan naar de Kwast." Er is wat geproost in de Kwast. "Met carnaval hebben we dit jaar voor de dertiende keer een eigen prins, raad van zes en we hebben een boerenbruidspaar." Met de kermis waren er op zaterdagavond oliebollen en met de Vierdaagse speelde de huisband met onder meer Cindy, dochter van Theu, als zangeres. "Veel mensen weten eigenlijk niet dat ik Peter heet. Ons pap had mij op het gemeentehuis aangegeven als Peter, maar mijn oom Theu zei tegen mijn vader: "Gradus je hebt nu al vijf kinderen, maar geen één heb je er naar mij vernoemd. Vanaf die dag heet ik Theu. Ik heb met veel plezier drie baantje gehad. Ik was groenteboer, stond op de kermis met de snoepkraam en heb nu nog het café. Ik zal het missen, maar ik ga genieten van de kleinkinderen, van het vissen en van een terrasje op zijn tijd." Tastbare herinneringen gaan mee naar het nieuwe onderkomen. Sally: "Onder meer Theu's Bull dartskast en het bordje 'verboden hier te voetballen'. Er zullen bij het sluiten wel enkele traantjes vallen. Ook bij trouwe klanten, maar om al die mooie herinneringen kunnen we samen veel lachen. Het is mooi geweest."

Na de Kroegetocht gaat het café twee dagen dicht. Het échte afscheidsfeest is op zondag 25 februari voor de vaste gasten van 14.00 tot 21.00 uur. Sally: "Iedereen is voor de laatste keer welkom voor een topfeest."

Meer berichten