Boats sails in the fog van Nelly van Leur.
Boats sails in the fog van Nelly van Leur.

Nelly brengt Maas in Merletcollege

De dag begint. Dat is het moment waarop Nelly van Leur met haar fotocamera naar de Maas wandelt. Er is nog niemand. Terwijl ze daar in haar eentje loopt, wacht ze op dat ene moment dat de zon opkomt. En dat legt ze vast met haar camera.

Het is elke keer een verrassing. Nelly van Leur: "Hoe komt die zon op; roze of oranje. Krijg ik er misschien mist bij. Ik ben altijd een ochtendmens geweest, ik hou van dat moment." Het zijn prachtige foto's die ze maakt. Daar kunnen de leerlingen van het Merletcollege over meepraten, want in twintig lokalen hangen haar foto's van de Maas.

Het is begonnen met wandelen, vertelt de Cuijkse natuurfotografe. Samen met haar man heeft ze een website, www.gps-wandelaars.nl, waarvoor ze al veel foto's maakte. Toen ontdekte ze de Maas en de mogelijkheden van Facebook.

"Ik vond het geweldig dat ik de mooie momenten die ik meegemaakt heb daarop kon delen." Inmiddels heeft ze er vele awards mee gewonnen, waaronder 'Photographer of the World 2017'. Maar dat is niet het belangrijkste, ze wil vooral mensen een plezier doen met haar foto's.

Sinds kort mogen de Merlet-leerlingen elke schooldag van haar foto's genieten. Al vanaf het moment dat ze hoorde dat het nieuwe Merletcollege aan de Maas zou komen, borrelde het idee op om de leerlingen te laten zien hoe mooi het natuurgebied rondom de school is. "Ik dacht dat het toepasselijk zou zijn als daar een foto van mij zou hangen. Misschien waarderen de leerlingen de plek dan meer. En ik ben zelf ook een oud-leerlinge."

Directeur Ben Leenen was meteen enthousiast. Hij vond de foto's zo mooi dat het idee van die ene foto al gauw uitgebreid werd tot een hele serie én een expositie tijdens de open dag afgelopen 10 december.

De expositie was veel werk, maar door de vele reacties zeker de moeite waard. Bezoekers gingen allemaal door het fotoboek heen. "Veel kozen er voor deze foto met de boot. Ook de foto met de golven was heel geliefd." Een bijzondere foto, want ze heeft een oogziekte en volgens haar oogarts geeft die foto eigenlijk haar ogen weer. "Ik heb een vertroebeling van het hoornvlies. Dat ziet er net zo uit als die golven." De ziekte zou haar flink kunnen beperken, maar het tegendeel is waar. Dat wil ze uitdragen: "Wat voor een beperking je ook hebt; als je iets wil, ga er dan voor. En volg je hart, fotografeer wat jij mooi vindt. Je wil een moment vastleggen. Als jouw hart niet bij dat moment ligt, kun je er geen mooie foto van maken."

Meer berichten