Het boswachtershuis op de Grote Slink bij Sint Anthonis. (foto: Willy van Schipstal)
Het boswachtershuis op de Grote Slink bij Sint Anthonis. (foto: Willy van Schipstal)

Iconische lanen in Sint Anthonis

De natuur in het Land van Cuijk heeft ontzettend veel te bieden. Diverse natuurgebieden worden beheerd door Brabants Landschap. Deze krant maakt samen met boswachter Willy van Schipstal een reis door deze gebieden. In de vijfde aflevering staan het Brestbos en de Grote Slink centraal.

Tussen de sportvelden van Olympia'18, MHC Boxmeer en TC Topspin en de A73 ligt het Brestbos. Het is een bos dat druk wordt bezocht door wandelaars. Volgens boswachter Willy van Schipstal is het een komen en gaan van bezoekers. "Veel mensen laten hier hun hond uit. Vooral in de weekeinden is het hier erg druk. Ik ben er wel eens in de ochtend en dan is het heerlijk rustig."

Volgens Van Schipstal is het desondanks een prachtig bos. "Het is een gemengd bos met naaldbomen en er ligt langs de snelweg een paardenrenbaan om te oefenen voor de Metworst. Een unieke combinatie." De Oeffeltse Raam en Oploose Molenbeek lopen dwars door het gebied. Langs de beken groeit onder meer konings- en penningkruid. De dassenpopulatie van Brestbos en Zevenhutten vervult een belangrijke brugfunctie tussen de populaties van Tongelaar aan de ene kant en het Maasheggengebied bij Vierlingsbeek aan de andere kant. "Ondanks dat het druk is in het Brestbos is het nog steeds een mooi gebied. Het is wel belangrijk dat we dat zo houden."

Even verderop liggen de Groote Slink en Bunthorst in de gemeente Sint Anthonis bij Oploo. Het gebied is via de Gemertseweg te bereiken. Vanaf 1903 kochten de broers Adam en Jan-Berend Roelvink heidegrond van de gemeente. De Groote Slink van Adam Roelvink werd tussen 1910 en 1917 aangelegd door Leonard Springer. De Engelse landschapsstijl is toonaangevend in het gebied. Centraal in het natuurgebied verrees een grote villa. Twee lanen lopen van het riante landhuis. Dat zijn de Long Walk en de Düsseldorferallee. De laatste laan is vorm en afmetingen een kopie van de Königsallee in Düsseldorf. "Er lopen meerdere wandelroutes door het gebied. Op sommige plekken zijn er mooie vergezichten en de Düsseldorferallee springt echt uit het oog", vertelt Van Schipstal enthousiast. Volgens de boswachter is het op de Groote Slink en Bunthorst relatief rustig. Ook zijn hier wilde zwijnen te spotten. Als komen de dieren er zeker veel voor. De zwijnen vinden vooral hun plek in de bossen bij Overloon.

"Je kunt in dit gebied heerlijk wandelen en genieten van de rust. Dit is een heel speciaal gebied", besluit Van Schipstal. Meer weten over de natuur in de regio? Kijk op brabantslandschap.nl voor meer informatie of bijvoorbeeld wandelroutes.

Meer berichten