Joris en Robert Verkerk bemachtigden plek drie tijdens de proloog. (foto: Arjan Broekmans)
Joris en Robert Verkerk bemachtigden plek drie tijdens de proloog. (foto: Arjan Broekmans)

In negen minuten elf apfelkorns

Tijdens het Uur van Toebes vond de proloog plaats van de 33e editie van de Kuukse Elfkroegetocht. Een wedstrijdje rond de kerk om een gunstige startplek te verkrijgen. De winnaars van 2016, Joris en Robert Verkerk, bemachtigen plek drie: "Dan is het nog niet zo druk op het parcours."

De neven Verkerk zijn de grootste uitdagers van het onverslaanbaar lijkende duo Camiel Smits en Bastian van den Hoogen, winnaars in 2014, 2015 en 2017. Joris Verkerk: "We werden vorig jaar tweede, maar nu is er alles op gericht om hun weer te verslaan. We zijn al een maandje op avonden in het centrum aan het oefenen. Van kroeg naar kroeg. Rijden in het dorp, daar krijg je gevoel met de stenen mee. Bij zo'n Kroegetocht is het gewoon het verstand op nul en gaan. Het drinken oefenen we natuurlijk ook. Bij deze wedstrijd drinken we ieder in negen minuten elf Apfelkorns. Dat is beter dan volle glazen bier. Tijdens het rijden heb je er geen last van maar na een uurtje merk je het wel."

Na de proloog volgde zaterdag de uitleg van het parcours en de regels waar de rijders zich aan te houden hebben. "Zelf bestellen en zelf betalen. Geen lichamelijk en of verbaal geweld en niet morsen bij het drinken. De wielen van de rolschaatsen mogen maximaal 70 millimeter doorsnee zijn. Start en finish is op het Kerkplein. Daar wacht jullie die verkoelende schuimbak."

Veiligheidscoördinator Paul Vreede is ook voorbereid op de carnavalstocht der tochten. "De eisen voor veiligheid worden steeds zwaarder, maar het gaat ons lukken. Het stoplichtenmodel bij de elf kroegen heeft prima gewerkt. We hebben er zelfs nationale aandacht mee gekregen. Visueel werkt het heel goed. Ik moet echt alle credits geven aan de kasteleins. We hebben via WhatsApp constant gecommuniceerd. Dat verliep voortreffelijk. Voor slecht weer liggen er gratis 5000 poncho's klaar. Er zijn voldoende wc's op het parcours en iedere deelnemer kan hier op vele plekken pinnen of munten cash kopen. We hebben dit jaar dezelfde elf kroegen als vorig jaar."

Tijdens de proloog is er ook een plechtig moment, namelijk de steenlegging van de winnaars van de Elfkroegetocht 2017. Een grote groep met onder andere leden van het OudrijdersLegioen en rijders aan de jubileumeditie waren aanwezig. Onder de vrolijke klanken van hofkapel de Tröters ging meneer pastoor Theo Lamers de ceremonie voor: "Het thema is dit jaar feesten. Met feesten is het de vloeistof die goed vloeit. Daar zijn wij als kerk ook goed in. Ik wens iedereen een hele goede dag toe." Daarna zegende hij de gele winnaarssteen en werd deze ingelegd op de Muur van Toebes.

Meer berichten