Logo cuijksweekblad.nl


De vier buutreedners die in de buutton in Cuijk gaan schitteren (Foto: Tom Oosthout).
De vier buutreedners die in de buutton in Cuijk gaan schitteren (Foto: Tom Oosthout).

Lachen maakt je een rijk mens

De komende weken staan ze in feestzalen weer in de buutton te schitteren. Met hun woordspelingen, grappen, grollen of koddige mimiek vrolijken ze weer vele carnavalszittingen op. Vermomt als typetjes met welluidende namen zoals Frits Frikadel of KnariePietje. Hun doel: het publiek te laten schaterlachen.

Bij de Nölers in Cuijk duiken er de komende weken vier de buutton in. Drie gelouterde buutreedners en één debutant. Gerty van Lith (56) is wel de koningin van de Kuukse lach met haar 22e jaar optreden. De in het dagelijks leven ziekenhuissecretaresse: "Dit jaar ga ik weer als Debbie dom en blond. Het is fantastisch om de mensen aan het lachen te maken. Ze zijn echt een avondje uit en vergeten de problemen van alledag. Ik ben dan wel Debbie, maar 'miene mins' is niet Bert en 'mien kiender' zijn niet Gijs en Karlijn. Dus ik kan vanuit mijn eigen wil dingen zeggen alsof ik het toch niet zelf ben. Ik probeer niemand te kwetsen, niet plat te zijn, maar ik visualiseer dingen van elke dag op een herkenbare leuke manier. Lachen maakt je echt rijk. Het is onbetaalbaar."

Maarten Hermens (59), vrijwillige koster, gaat zijn elfde jaar in. Alias Tinus: "Lekker nölen over zaken die in Cuijk gebeuren. Ik ben gewoon een heel erg betrokken inwoner die met een kritisch ondertoontje het heeft over de gemeente, winkelstraat de Molenstraat en dat 'gevruut' op de Grotestraat zal ook aan de orde komen dit jaar. Ik brand niemand tot de enkels af. Op een leuke manier kom ik weleens tot de knieën." Debutant op het carnavalspodium is de rasechte Cuijkenaar John Pas (51). De van beroep zijnde machine operator wil nog niet veel kwijt over zijn buut: "Laat het voor iedereen maar een verrassing blijven. Ook voor mij. Misschien een tipje van de sluiter: ik ben niet zo'n snel type. Ik ben enthousiast geworden om in de buutton te gaan na een workshop buutreednen. Het lijkt me fantastisch. Als de wisselwerking met het publiek op gang komt, kan het bij mij niet meer stuk."

De Nip (Marco van Teeffelen, (54): leerkracht, musicus, achtste keer) stimuleert de lachspieren vooral met Kuukse toestanden: "Op een leuke manier. Ik ga niet in de buutton staan. Loop graag wat op en neer, zing tussendoor en zoek vooral naar de reactie van het publiek. Dat bepaalt ook een beetje mijn eigen stemming. Zo'n zaal maakt mede de buut. Ik heb meegemaakt dat mensen in de zaal echt beginnen te janken van ontroering. Meestal van het lachen. Mijn woorden, overpeinzingen met een serieus ondertoontje verpak ik in een lach." Alle vier gaan ze voor een vermakelijk avondje uit. Interesse: www.denolers.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox