Logo cuijksweekblad.nl


Jaarwisseling 1977–1978: Brandweerlieden Toonen en Josten blussen de brand in de loods van Nutricia (Foto: FAD). Linksboven Tonnie Heijl.
Jaarwisseling 1977–1978: Brandweerlieden Toonen en Josten blussen de brand in de loods van Nutricia (Foto: FAD). Linksboven Tonnie Heijl.

Vuurpijl zet boel in de hens

Elke jaarwisseling komt in het collectief Cuijks geheugen de grote brand in de loods van Nutricia weer boven, nu 40 jaar geleden. Een vuurpijl boorde zich door de kunststof dakplaten en zette de boel in de hens. Brandweerman Tonnie Heijl werkte vaak voor Nutricia, kende er goed de weg en vocht tegen de brand van binnenuit, waardoor de schade werd beperkt.

Tonnie Heijl: "Als jongste van een gezin met veel jongens hoefde ik niet in dienst. In plaats daarvan moest ik bij de Bescherming Bevolking, dat wilde ik niet; ik kon ook naar de brandweer en dat wilde ik wél. Dat was in 1963."

"Toentertijd ging het er daar nog vrij eenvoudig aan toe: we hadden een Dodge, een stoere vrachtwagen, met in open laadbak de brandweerlui en de spuit."

"De leden van de vrijwillige brandweer bestonden uit lui die vrij gemakkelijk van hun werk weg konden: mensen die in ploegendienst werkten en kleine zelfstandigen o.a. Timmers, Stevens, van der Heijden, van den Akker, Martens, Peeters, Theo Smits sr. Ging de sirene, dan liet men prompt alle werk uit de handen vallen en spoedde men zich hoteldebotel naar de brand."

"Er werd ook alvast bij café Geert Martens gereserveerd voor de nazit, want we hadden nog geen kantine." Cuijk kent vele grote branden, o.a. leerlooierij Manders (waar nu De Kwel staat), Homburg, Strijbos, Reguin, Adler, de ChriKoschool, Victor Hugo, de Mulo aan de Irenestraat. Branden zijn beangstigend, maar groot vuur is voor velen ook spectaculair gezien de grote hoeveelheid vuurwerk dat er met oud en nieuw de lucht in gaat."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox