Logo cuijksweekblad.nl


Rare Jongens die Romeinen! 1993 – 8ste Kuukse elfkroegetocht. V.l.n.r.: Leo Rutten, Jos Kanters, Theo Hermens, Titus Peters, Toon Adriaans, Erik van de Ven, Peter Thomassen, Peter van Grinsven, Frank Peters Sengers, Theo Heiltjes en Guus de Jong(Foto: Berry Poelen Fotografie).
Rare Jongens die Romeinen! 1993 – 8ste Kuukse elfkroegetocht. V.l.n.r.: Leo Rutten, Jos Kanters, Theo Hermens, Titus Peters, Toon Adriaans, Erik van de Ven, Peter Thomassen, Peter van Grinsven, Frank Peters Sengers, Theo Heiltjes en Guus de Jong(Foto: Berry Poelen Fotografie).

De wieg van Kuukse Elfkroegetocht

Voor de 33e keer wordt op dinsdag 13 februari de Kuukse Elfkroegetocht gehouden. Een jubileumeditie in carnavalsland. Het evenement groeide uit tot een waar carnavalsspektakel met 20.000 deelnemers. Hoe anders was het bij de geboorte in 1986.

De rasechte Cuijkenaar Erik van de Ven stond aan de wieg. Erik: "Het voetbalelftal van Café Jupke was een echte vriendenclub, altijd wel in voor een goed en gek feestje. Tijdens een avond kwamen we op het idee om met carnaval een elfsteden-kroegentocht te houden, mede ingegeven door een zeilvakantie van Theo Heiltjes op de Friese meren. Dat idee is verder uitgewerkt en heb ik het logo van de énige échte elfkroegentocht ontworpen. Ook een parcours op rolschaatsen langs elf kroegen werd in de groep besproken en iedereen was dolenthousiast. Op carnavalsvrijdag in 1986 werd de wedstrijd voor het eerst gereden en alle andere 642 recreanten mochten er vier dagen over doen om de stempelkaart vol te krijgen bij elf kroegen, waaronder Tropical Wave en de Smidse. Een groot succes."

Van de Ven is vanaf het begin al 33 jaar betrokken bij het evenement, waarvan acht jaar voorzitter: "Ik vind het nog steeds fantastisch om te doen. Het is echt in mijn bloed gaan zitten. Toen bestond het woord branding nog niet. Maar vanaf dag één is het logo met de elf rode turfstreepjes hetzelfde gebleven. Ook de stempelkaart, de poster, de lauwerkrans zijn goed bewaarde kernwaardes. Bijvoorbeeld het e-ticket dreigde als bewijs van toegang even de stempelkaart te vervangen. Je haalt daarmee een heilig huisje uit de kracht van het evenement." Bij de tweede editie ging men al over tot alleen carnavalsdinsdag. Het humorvolle promosiebuukske, maar ook de thema's daagde de organisatie elk jaar weer uit. "Je komt dan als organisatie niet terecht in een soort draaiboekerij. Het houdt iedereen elk jaar scherp. Vanaf de vijfde editie creëerden we actuele Kuukse thema's. Wat een rare jongens die Romeinen of Kuuk van de Kaart. Met vier bladzijden uit het Cuijks Weekblad een hoedje vouwen. Burgemeester Hendriksen op de foto op de poster. Geweldig." Even leek het evenement zijn carnavalsimago te verliezen: "Ik ben zes jaar geleden weer in het DB gestapt vanwege de muziek. Door omstandigheden, die organisatie zelf niet in de hand had, ging het de kant op van een dance-event. Ik noemde het zelf in 2014 de ommezwaai. Het is en blijft een carnavalsgebeuren. Vandaar dat we toen het thema kozen Feestm'ziek. Het unieke van de Kuukse Elfkroegetocht is ook dat het een vrijwilligersorganisatie is. De 33e keer gaan we extra kleur, glans geven."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox