Logo cuijksweekblad.nl


Streekproducten in kaart gebracht

Hoe krijgen we meer streekproducten in de keukens van het Land van Cuijk? Dit is een van de vragen waar een Goei Leven zich mee bezighoudt. Om dat doel te bereiken werkt een Goei Leven onder andere samen met de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Acht studenten zetten zich tot 31 januari in voor een Goei leven in het Land van Cuijk.

"Je kunt heerlijk en eerlijk eten met producten uit het Land van Cuijk, maar dan moet je wel weten waar je ze kunt kopen", vertelt Diana van Bokhoven, programmamanager van een Goei Leven "Er is nergens een volledig overzicht van lokale producten. En ik merk dat bedrijven hier veel behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld om een streekproductenontbijt of een streekmenu te kunnen serveren. Ook willen steeds meer consumenten lokale producten omdat ze vaak verser en duurzamer zijn." Op veel plekken is het al mogelijk om bij de boeren producten te kopen. Er staan bijvoorbeeld steeds vaker automaten aan de kant van de weg met melk, eieren en maaltijden. Een van de studenten die samenwerkt met een Goei Leven is Cas Julicher: "We proberen alle verkooppunten in kaart te brengen. We hebben er nu zo'n 45 verzameld.Het is de bedoeling dat we een online kaart maken met al deze verkooppunten. Zo weten de consumenten en bedrijven precies waar ze welke producten kunnen kopen." De student uit Roermond is dankzij de module Global Local van de HAS in aanraking gekomen met een Goei Leven. De groep werd gekoppeld aan het initiatief uit het Land van Cuijk. Die samenwerking bevalt volgens Julicher uitstekend. "We kunnen iets vanaf de grond opbouwen. Dat is erg tof om te doen. Het is wel een hele uitdaging, maar dat is niet erg." De studenten willen de streekproducten ook gaan vergelijken met internationale producten uit de supermarkt. Voor drie producten wordt een zogenaamde 'footprint' gemaakt. "We kunnen aan de hand van zo'n 'footprint' zien welke hoeveelheid water er nodig is geweest voor de productie van een lokaal product en een internationaal product. Je kunt de producten op deze manier dus perfect vergelijken." Uiteindelijk wordt dus de conclusie getrokken welk product beter is voor het milieu. "Wij verwachten natuurlijk dat dat de streekproducten zijn." Overigens worden de producten ook vergeleken op landverbruik, CO2-uitstoot en afstand tot de consument. "Het is nog veel werk om alle informatie te verzamelen. We proberen alle boeren met een winkel of automatiek aan huis te traceren, maar ze kunnen zich ook aanmelden via c.Julicher@student.has.nl."

reageer als eerste
Meer berichten




Shopbox