Logo cuijksweekblad.nl


V.l.n.r.: Nelly Manders, Mia Kerstens, Gerry Degen, Hans van den Assem en Leida van der Heijden.
V.l.n.r.: Nelly Manders, Mia Kerstens, Gerry Degen, Hans van den Assem en Leida van der Heijden.

Enthousiasme voor geheugentraining van Sociom voor ouderen

De geheugentraining van Sociom voor ouderen zorgt voor veel positieve reactie bij de deelnemers. "Het is hartstikke leuk en gezellig", vindt Nelly Janssen, "Eigenlijk heel interessant en anders dan je verwacht".

Al jaren organiseert Sociom deze geheugentraining die onder leiding staat van Gerry Degen. De training helpt om ook op gevorderde leeftijd fit te blijven qua geest en concentratie. En dat is ook precies de reden van de deelnemers om zich hier voor in te schrijven.

"Je maakt je wel eens zorgen over je geheugen, zeker met al die verhalen over dementie", zegt Mia Kerstens. "Met deze training leer je hoe je de concentratie kunt oefenen en ook voor thuis krijgen we opdrachten mee. Als je daar goed uit komt dan is dat een fijne geruststelling".

Voor Gerry Degen is het duidelijk: "Als mensen ouder worden neemt het aantal uitdagingen af. Je hoeft bijvoorbeeld geen examens meer af te leggen en zeker als je gepensioneerd bent, word je steeds minder uitgedaagd. Dat betekent dat je brein geen nieuwe impulsen meer krijgt. Met deze training proberen we juist het brein actief te houden en de concentratie te verscherpen". Gerry denkt ook dat een geheugentraining nogal eens een verkeerd beeld oproept. Vaak wordt gedacht dat die bedoeld is voor mensen met een geheugenstoornis maar dat is juist niet het geval. Het doel is om de oudere met spelletjes, oefeningen en opdrachten mentaal fit te houden. Daarom is de training ook niet geschikt voor mensen waarbij het brein niet optimaal functioneert. Het geheugen wordt niet beter maar blijft wel beter in conditie.

Deelnemer Hans van den Assem: "Ik heb altijd een drukke baan gehad en ben alweer een tijdje gepensioneerd. Mijn vader had dementie en toen ik wat vergeetachtiger werd ben ik naar de huisarts gestapt. Vervolgens heb ik onderzoeken in het ziekenhuis gehad. Daar kwam uit dat ik ouderdomsvergeetachtigheid heb. Na twee jaar zijn die onderzoeken herhaald en het resultaat was hetzelfde. Juist om die reden doe ik deze training: je hersens fit houden!" Ook Leida van der Heijden is zeer te spreken over de training. "Je leert van elkaar en je doet leuke ideeën op. Het is ook heel praktisch met oefeningen en opdrachten. Anders dan mensen misschien denken is het zeker geen saaie training. De volgende keer doe ik weer mee!"

De volgende geheugentraining begint op de woensdagen 10, 17, 24 en 31 januari en 7 februari in 't Fort in Cuijk van 09.30 tot 11.30 uur. Aanmelden kan via: gerologie@gmail.com of 06 39215124.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox