Logo cuijksweekblad.nl


Bart Wolters is trots op een kerststal uit Brazilië. (foto: Tom Oosthout)
Bart Wolters is trots op een kerststal uit Brazilië. (foto: Tom Oosthout) (Foto: Willem Menting)

Kerstsferen uit Brazilië en Zimbabwe

De bijzondere verzameling van Bart Wolters is deze weken te bewonderen in Cuijk. De 77-jarige verzamelaar laat enkele kerststallen uit zijn collectie zien aan het publiek in de bibliotheek aan de Kaneelstraat. "Het is de eerste keer dat mijn kerststallen ergens de bekijken zijn. Ik vind het mooi om andere mensen mijn hobby te laten zien."

Als stamgast van de bibliotheek raakte Wolters met de medewerkers aan de praat over zijn bijzondere verzameling. Uiteindelijk kreeg hij de vraag of hij enkele van zijn kerststallen in de vitrines mocht plaatsen voor de bezoekers van de bieb. De expositie is verre van alledaags. Er zijn geen traditionele stallen te vinden. "Ik verzamel attributen uit andere landen. Vooral Midden- en Zuid-Amerika trekken mij enorm. Ik heb een kerststal uit Mexico en die is enorm kleurrijk. Dat verwacht je niet van een kerststal."

De geboren Boxmerenaar is sowieso een echte verzamelaar. Door de jaren heen spaarde hij onder meer bierglazen. Later kreeg Wolters de behoefte om ieder jaar een nieuwe kerststal te kopen. Het nieuwste exemplaar komt uit Bolivia. "Ik ben een vaste bezoeker van de Wereldwinkel. Ieder jaar koop ik daar een bijzondere kerststal. Als ik in die winkel kom, weten ze precies waar ik voor kom."

Wolters heeft Boxmeer inmiddels verlaten en hij woont in Castella in Cuijk. Plek voor alle dertig kerststallen heeft hij helaas niet op zijn kamer. Gelukkig is er bij de kinderen op zolder nog plek voor de verzameling. "Ik kan ook niet alle gezelschappen tegelijkertijd uitstallen. Er staan er meestal een stuk of tien. Ze staan ook echt niet het hele jaar in mijn kamer. Ik ruim ze gewoon op. Na Driekoningen is het mooi geweest en pak ik mijn verzameling weer in. De spullen verdwijnen dan weer voor maanden in een doos."

Volgens Wolters is het geen uit de hand gelopen hobby. "Ik ben wel van mening dat ik te laat ben begonnen met deze verzameling. Ik heb nu dertig stallen, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn."

Wolters wil met zijn verzameling ook het kerstverhaal doorvertellen. Volgens de Cuijkenaar wordt de oorsprong van Kerstmis steeds verder uit het oog verloren. "Het is belangrijk om het juiste verhaal te vertellen. Een kerststal beeldt het hele traditionele verhaal uit. Als je dat kunt vertellen met een mooie, kleurrijke kerststallen dan helpt dat enorm denk ik. Je voelt je dankzij mijn stallen sneller aangesproken tot het kerstverhaal. Deze beeldjes hebben namelijk een hoog knuffelgehalte." De kleine greep uit de kerststallenverzameling van Wolters is tot en met de eerste week van januari te zien in de bibliotheek aan de Kaneelstraat in Cuijk.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox