Logo cuijksweekblad.nl


Het gemeentehuis van Cuijk vanaf het Louis Jansenplein. (foto: Shelly Boom)
Het gemeentehuis van Cuijk vanaf het Louis Jansenplein. (foto: Shelly Boom)

Rustig aan Cuijks verkiezingsfront

Over drie maanden, op woensdag 21 maart, zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Cuijk. De aanmeldingstermijn is nog niet gesloten maar de grote kans bestaat dat er tien partijen gaan strijden om negentien zetels. In 2014 waren dat acht partijen. De landelijke versnippering slaat ook in Cuijk toe.

Het is nog erg rustig aan het Cuijks verkiezingsfront. Tien partijen waren met vertegenwoordigers afgelopen woensdag bij elkaar om te praten over de aanstaande verkiezingen. Het CDA Cuijk heeft de kieslijst en het verkiezingsprogramma al bekend gemaakt. Huidige fractievoorzitter Joost Hendriks voert de lijst aan. Bij de VVD Cuijk (Maartje Roelofs), D'66( Mariëlle van Zuilen), ABC ( Gerard Stoffels en Helma Pluk duo lijsttrekkerschap) en Liberaal Land van Cuijk (Liesbeth van Heeswijk) zijn de lijsttrekkers ook bekend. Voor de overige zittende partijen SP (Bregje van Lieshout?), PvdA ( Rob Poel?) en PLC'93 (Henk Siroen?) zal dit de eerste weken van januari gaan gebeuren.

Nieuwkomers zijn GroenLinks en Gewoon Doen Land van Cuijk. Mike van Diemen (GL) "We komen half januari bij elkaar en waarschijnlijk zal ik de lijsttrekker worden." Han Kersten van Gewoon Doen LvC: "Ik heb de knoop doorgehakt. We gaan meedoen. Ik heb genoeg mensen om me heen voor een lijst. Zelf zal ik lijsttrekker worden." Op maandag 5 februari is de dag van kandidaatstelling. Begin maart gaan de kieslijsten richting de stemgerechtigden in de gemeente Cuijk en volgt op 21 maart de stembusgang. Op deze dag kan men ook stemmen voor het landelijk raadgevend referendum over de zogenoemde sleepwet. Tijdens de infoavond gaf griffier Richard van der Weegen extra info: "Samen met de voorzitters van de politieke partijen gaan we voor veel opkomst bevorderende maatregelen. We geven extra aandacht richting jongeren, we willen weer een digitale stemhulp inzetten en er komt een brief en filmpje van de burgemeester. Met spandoeken, vloerstickers en een verkiezingsmarkt gaan we voor een opkomst tussen de 58 en 63 procent." In 2010 is ook de stemhulp ingezet, in 2014 niet. In 2010 was die door 6000 inwoners ingevuld. Toch een derde van de kiezers. Zo als het er nu voor staat gaat 1 maart de stemhulp Mijnstem de lucht in. Op woensdag 7 februari is er voor alle politieke partijen een gezamenlijk aftrap in ROC de Leijgraaf. Daarna volgen twee debatten in de schouwburg op dinsdag 27 februari georganiseerd door Biblioplus. Het Gelderlanderdebat is in de raadszaal op donderdag 15 maart. Zaterdag 17 maart presenteren alle politieke partijen zich op het Louis Jansenplein tijdens de verkiezingsmarkt. De uitslagenavond in het gemeentehuis begint woensdag 21 maart om 21.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox