Logo cuijksweekblad.nl


Ad Berends was een van de initiatiefnemers van Een Goei Leven. (foto: Een Goei Leven)
Ad Berends was een van de initiatiefnemers van Een Goei Leven. (foto: Een Goei Leven)

Samenwerken voor beter leven

Gezond eten is van levensbelang. Dat weet iedereen, maar toch wordt er ook in het Land van Cuijk onvoldoende groente en fruit gegeten. Dat steekt Ad Berends. Hij zette met aantal enthousiastelingen vanuit Ontdekmill Een Goei Leven op. "We moeten meer samenwerken en verder kijken dan de grenzen van de gemeenschappen", zegt Berends.

Gezonde voeding is de basis van Een Goei Leven, maar het initiatief gaat verder. Er wordt opgeroepen tot samenwerken. "Een Goei Leven wordt breed gedragen in het Land van Cuijk. Dat is goed om te zien. De gemeenschappen in de kernen moeten de handen ineenslaan." Als voorbeeld noemt Berends Langenboom. Daar komt op korte termijn een klaslokaal leeg in de basisschool en in het gemeenschapshuis, waar ouderen kunnen kaarten, komt ook meer ruimte vrij. "Als die lege plek op school wordt vrijgemaakt voor de ouderen dan heb je een mooi voorbeeld voor verbroedering. Als de ouderen met de jeugd samenkomen om bijvoorbeeld verhalen te vertellen, dan is dat toch geweldig." Berends vertelt bevlogen over Een Goei Leven Land van Cuijk. Volgens hem is het Land van Cuijk het Italië van het zuiden. "We hebben in onze regio ontzettend veel mensen met liefde voor goed eten en gezelligheid. Er wordt heel veel gezonde voeding geproduceerd in ons gebied. Als we die gezonde en eerlijke producten in contact kunnen brengen met vooral ook jonge mensen dan zou dat geweldig zijn." Volgens Berends is het belangrijk om kinderen bewuster te maken op het gebied van voeding. Zij zijn immers de bouwstenen van de nieuwe samenleving en als zij op jonge leeftijd al in aanraking komen met gezondere voeding, dan wordt gezond eten vanzelfsprekend. "Veel kinderen weten tegenwoordig niet meer waar en hoe hun eten wordt gemaakt of waar het vandaan komt. Ze denken bijvoorbeeld dat melk uit een pak komt en dat moet veranderen. We gaan met de kinderen naar een boerderij, waar ze ook zelf een koe kunnen melken. Het is belangrijk dat we de oorsprong van onze voeding in het oog houden." Een Goei Leven is al enkele maanden bezig en Berends ziet steeds meer aansluiting, ook via het Smaakcentrum van Martien Bos. De inhoud van de broodtrommel van basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 ziet er al anders uit. "Het broodbeleg is gezonder en in plaats van een koek zit er een appel of een sinaasappel in de broodtrommel. Het gaat gelukkig de goede kant op." Het initiatief, dat de oorsprong heeft in Mill, wordt omarmt door overheden, bedrijven en consumenten. "Wij willen de mensen samenbrengen en bewuster maken met Een Goei Leven, lekker eten en samen aan tafel. Doe je mee?"

reageer als eerste
Meer berichten