Logo cuijksweekblad.nl


De kerk in Vianen krijgt een nieuwe bestemming. (foto: Tom Oosthout)
De kerk in Vianen krijgt een nieuwe bestemming. (foto: Tom Oosthout)

Nieuwe bestemming kerk Vianen

De Heilige Antoinus van Paduakerk in Vianen uit 1931 krijgt eind mei 2018 een nieuwe eigenaar. Er is een voorlopige koopovereenkomst gesloten tussen het kerkbestuur Sint Martinus en het bedrijf Cobra-adviseurs. "Het is de bedoeling dat de romp in stand blijft maar dat binnen in kantoorruimtes komen."

Vicevoorzitter Piet van de Koolwijk: "Cobra heeft bekendgemaakt voor wat de buitenkant betreft zoveel mogelijk te willen meewerken. In ons beleidsplan staat dat we de komende jaren kerken moeten sluiten in verband met grote exploitatietekorten. De kerk in de Valuwe is naar de gemeente gegaan. Voor wat betreft de kerk in Beers zijn we met een externe partij aan het onderhandelen. De inwoners van Linden trachten met behulp van (extra) bijdragen van inwoners en gerichte financiële activiteiten de kerk open te houden. Na de zomer zijn we in gesprek gekomen met Cobra."

Pastoor Theo Lamers: "Op het terrein dicht bij het kerkhof, dat ons eigendom blijft, zal een kleine kaarsenkapel komen. De diensten gaan we houden in 't Akkertje. Daar hebben we goede ervaringen mee. Een kleinere ruimte geeft ook meer sfeer, meer eensgezindheid." Eigenaar Joost Verhagen van Cobra-adviseurs ziet volop kansen in het kerkgebouw voor zijn groeiend bedrijf. De naastgelegen pastorie wordt woonhuis voor zijn gezin. "We wonen nu nog in Wilbertoord. Ons bedrijf wat ruim gezegd onderzoek verricht en adviezen geeft in de groene openbare ruimte, is nu gevestigd in het voormalige kantoor van Ebben. We zaten ook in Wageningen, maar daar barstten we wat ruimte betreft uit onze voegen. Deze kerk is natuurlijk een bijzondere manier van huisvesting. De jas zal niet veel veranderen. Er moet wat meer licht binnen komen voor onze kantoren. De vloer is 500 m2. Dat is te klein, vandaar dat er een verdieping inkomt. Als voorwaarde hebben we wel gesteld dat de voormalige pastorie ons woonhuis zou worden. Dit gaat nu in één koop mee. We gaan eerst het woonhuis opknappen zodat we kunnen wonen. Daarna zal na de zomervakantie van 2018 de kerk vooral inpandig verbouwd worden. Komende maanden gaan we 3D-tekeningen maken van de binnenkant. De gemeente Cuijk heeft alle medewerking toegezegd voor wat betreft bestemmingsplan en vergunningen. We werken als bedrijf voor gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, bouwbedrijven. We waren al wat langer op zoek naar een pand met een verhaal."

Van de Koolwijk: "Met de verkoop kunnen we onze financiële situatie stabieler maken en de overige kerken een toekomst bieden. We hebben samen met Cobra vorige week de dorpsraad, de contactgroep en de overige inwoners van Vianen van het plan op de hoogte gesteld."

Meer berichten

Shopbox