Logo cuijksweekblad.nl


Burgemeester Wim Hillenaar komt de felicitaties overbrengen aan het diamanten bruidspaar Door en Henk 's Gravemade-Suppers namens de gemeente Cuijk. (foto: Tom Oosthout)
Burgemeester Wim Hillenaar komt de felicitaties overbrengen aan het diamanten bruidspaar Door en Henk 's Gravemade-Suppers namens de gemeente Cuijk. (foto: Tom Oosthout)

Verkering gekregen door een dubbeltje

Woensdag 22 november was het zestig jaar geleden dat Door en Henk 's Gravemade-Suppers in Cuijk getrouwd zijn. Het sneeuwde die dag behoorlijk: "De confetti kwam van boven."

Door Jos Janssen

Het huwelijk voltrok zich in de protestantse kerk. Door: "Ons trouwen had nogal wat voeten in de aarde. Henk was van protestantse komaf, ik van katholieke. We hebben er zes jaar voor moeten vechten. We zeggen weleens dat de duvel ertussen zat, maar die kreeg geen kans." Door droeg die dag een zelfgemaakte trouwjurk en Henk droeg een zwart pak van een vriend. Zij waren het eerste echtpaar dat in het pas geopende gemeentehuis hun jawoord gaf.

Het stel had elkaar leren kennen in Nijmegen. Henk (88): "Ik werkte bij de telefonie van de PTT en werd overgeplaatst van Cuijk naar Nijmegen. Ik liep door de Van Welderenstraat en zag haar staan bij een postzegelautomaat. Het dubbeltje dat ze in de automaat deed kwam telkens terug, want het was beschadigd. Ze vroeg aan mij een nieuw dubbeltje. Zo is het begonnen." Beiden zijn twee echte Cuijkenaren. Door (86): "Ik ben geboren op 't Fort. Een paar kleine huisjes aan de Maas. Kan er wel over zingen. We hadden elf kinderen thuis. Met negen jaar ging ik al van de lagere school om in het gezin te werken. Bij de zusters nog een naaicursus gevolgd. Later in huishoudens gewerkt, heel veel stelwerk gedaan en op de Nienke van Hichtumschool gepoetst, maar ook de telefoontjes aangenomen."

Boven in de Sjeemfabriek in de Veldweg was een woning waar Henk ter wereld kwam: "Wij waren met tienen thuis. Toen ik van de ambachtsschool kwam, ben ik als smid bij Stevens gaan werken. Daarna bij de telefoonafdeling van de PTT. We hadden een groot rayon en als ik storingsdienst had en de telefoon viel uit, moest ik vaak genoeg snel naar een dokter of politieman rijden. Vertellen dat er een ongeluk was gebeurd. Ben al 70 jaar lid van JVC Cuijk. Met drie andere broers in het eerste gespeeld." Door vult snel aan: "Ik was getrouwd met Henk maar ook met de voetbalclub."

Het nog kwieke diamanten bruidspaar kreeg drie zoons: René, Ron en Erik. "We zijn de trotse opa en oma van acht klein kinderen en één achterkleinkind. Ze zijn over de hele wereld uitgevlogen. Wij zijn er vaak naar toegegaan." In de kerstvakantie komt iedereen naar Cuijk voor het grote feest: "Op onze 60-jarige trouwdag stonden alle drie de zoons voor de deur. Prachtig. Met kerst vieren we het met z'n allen. Ons geheim dat we al zo lang bij elkaar zijn? Nooit ruzie, wel meningsverschillen. We hadden gewoon weinig tijd om moeilijk te doen."

Meer berichten

Shopbox