Logo cuijksweekblad.nl


Sinterklaas onderweg naar Cuijk (Foto: Arjan Broekmans).
Sinterklaas onderweg naar Cuijk (Foto: Arjan Broekmans).

Het grote Sinterklaasinterview

Het Cuijks Weekblad had het genoegen een dagje mee te mogen varen met de pakjesboot van Sinterklaas op de Atlantische Oceaan. De goedheiligman en zijn pieten zijn op zeereis van Spanje naar Cuijk. In het zonnetje voor de Franse kust ligt Sinterklaas rustig in zijn hangmat en beantwoordt vele vragen.

Hoe is de reis tot nu toe gegaan? "Het gaat prima. Ik ben nog helemaal niet zeeziek geweest. Het weer is soms wel stormachtig. Ik geniet nog vol van het najaarszonnetje."

Brengt u dit jaar nieuwe Pieten mee? "Ja zeker. Altijd heb ik nieuwe pieten bij me van de Pietenschool. De Hoofdpiet en de muziekpieten mogen altijd mee naar Cuijk. Nieuwe pieten beginnen eerst op de inpakafdeling voordat ze moeilijke dingen mogen doen."

Wat doen die Pieten eigenlijk allemaal op de boot? "Inpakken, maar ook pepernoten, speculaas en taai-taai bakken. Sommige Pieten moeten nog wel eens opnieuw examen doen. We hebben echt waar, hele goeie technische Pieten. Die knutselen en frutselen de hele dag."

Brengt u voor alle kinderen uit Cuijk cadeautjes mee? "Natuurlijk, maar sommige kinderen vieren pas feest met Kerstmis. Ik ben ook altijd benieuwd naar al die mooie verlanglijstjes. We kopen ook nog veel cadeautjes in Cuijkse winkels. Daar ligt al heel veel leuks en niet alles kan op de boot."

Welk Sinterklaasliedje vindt u het mooist? "De meeste kinderen beginnen altijd met het liedje Piet ging uit fietsen. De allerkleinsten zingen over Sinterklaas kapoentje. Zelf ben ik meer van de echte oude Sinterklaashits: Zie ginds komt de stoomboot en Zie de maanschijn door de bomen. Alle liedjes over mij en mijn pieten zijn erg leuk. Kinderen in Cuijk kunnen heel goed zingen."

Is snoep en speculaas wel gezond voor kinderen? Niet teveel, maar het is toch feest en daar hoort feestsnoep bij. Ik zeg altijd tegen mijn pieten: eerst gezond eten, dan pas snoep. Misschien vinden de kinderen in Cuijk daarom wel eens een mandarijntje of appel in hun schoen. Het is ook belangrijk om altijd je tanden goed te poetsen"

Eet u ook wel eens van al dat lekkers? "Ik kan er niet van afblijven. Ik moet alleen oppassen dat ik niet te dik wordt en niet meer in mijn Sinterklaaspak pas. Mijn pieten zijn dol op pepernotensoep."

Wanneer komt u in Cuijk aan? "Op zondag 19 november om klokslag twee uur. Maar een groepje pieten en de Hoofdpiet komen al om half twee bij de Maaskade aanvaren met een prachtig bootje: de Zeldenrust. Ze gaan dan samen met de kinderen feesten. Na aankomst in Cuijk loop ik met de burgemeester en alle papa's, mama's, opa's en oma's en natuurlijk de kinderen naar de Schouwburg. In de Schouwburg is het groot feest en iedereen is welkom."

Meer berichten

Shopbox