Logo cuijksweekblad.nl


Een toost op de start van de aanleg een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. (Persfoto).
Een toost op de start van de aanleg een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. (Persfoto).

Land van Cuijk krijgt glasvezel

De overeenkomsten met E-Fiber zijn deze week door zowel LVCNET als de gemeenten in het Land van Cuijk ondertekend. De aanleg van een 100% dekkend glasvezelnetwerk is nu écht dichtbij. Zodra E-Fiber de financiering rond heeft, wordt met de aanleg gestart. Naar verwachting gaat in het eerste kwartaal van 2018 de schop in de grond.

"Het blijkt een traject waarvoor een lange adem nodig was", aldus wethouder Jilisen van de gemeente Cuijk. "Al in 2013 zijn de eerste activiteiten opgepakt om na geruime tijd – waarin door heel veel mensen heel hard is gewerkt – te komen waar we nu staan. De samenwerking van de gemeenten én gemeenschappen in het Land van Cuijk in dit traject was bijzonder en kent nu écht een verdiend resultaat!"  In februari van 2016 begonnen circa 400 vrijwilligers met de zogenaamde vraagbundeling. Het doel was om zoveel mogelijk abonnementen op te halen. Zodat een glasvezelnetwerk aangelegd kon worden. Ondanks de inspanningen van alle betrokken vrijwilligers bleek de opbrengst onvoldoende. Daardoor kon LVCNET het netwerk zelf niet aanleggen. Hugo Bens, voorzitter van LVCNET, vertelt met gepaste trots: "Maar LVCNET en de gemeenten wisten met dit resultaat wél een commerciële partij tot de aanleg te verleiden en daarmee is onze hoofddoelstelling bereikt."

Nadat alle details de afgelopen maanden tussen partijen zijn besproken en afgestemd, tekenden de gemeenten deze week de overeenkomst met E-Fiber en werd ook een handtekening gezet op het document waarin de afspraken zijn vastgelegd die LVCNET met E-Fiber maakte. E-Fiber wil met twee aannemers gaan werken. Het netwerk moet medio 2019 klaar zijn. In de tussentijd kan iedereen alsnog een abonnement afsluiten bij een van de providers. "Dat zijn in elk geval de providers die ook betrokken waren bij de vraagbundeling. Mogelijk komt er nog breder aanbod voor de inwoners van het Land van Cuijk", aldus Eric Vos (CEO E-Fiber). Voorafgaand aan en tijdens de aanleg worden burgers zorgvuldig geïnformeerd over de aanleg van het netwerk. "Als eerste wordt de wijkcentrale in het dorp geplaatst en vervolgens de woningen aangesloten. Die woningen kunnen dan al direct gebruikmaken van het glasvezelnetwerk en hoeven niet te wachten totdat alles klaar is", ligt Vos toe. Wanneer exact gestart wordt met de eerste werkzaamheden, is afhankelijk van het moment dat E-Fiber de financiering definitief rond heeft. Op dat moment krijgen aannemers formeel opdracht en kunnen alle werkzaamheden – die inmiddels achter de schermen deels al in voorbereiding zijn – ook werkelijk worden gestart.

Iedereen die nog wil overstappen naar glasvezel kan zich via www.lvcnet.nl inschrijven. Ook worden er weer in elke plaats inschrijfavonden gehouden. Voor bewoners en bedrijven in het buitengebied was eerst sprake van een éénmalige eigen bijdrage van 495 euro. Dit is bij E-Fiber niet meer aan de orde. Iedereen krijgt gratis een aansluiting in de meterkast. Wanneer gedurende de aanleg géén abonnement wordt afgesloten, dan moet voor het activeren van een abonnement na de aanleg wél eenmalige activatiekosten worden betaald.

Van links naar rechts op de foto: Hugo Bens, wethouder Van den Boogaart, Eric Vos, en de wethouders Jilisen, Stevens en Voncken.

Meer berichten

Shopbox