Logo cuijksweekblad.nl


Hans van der Werff van bureau Berenschot het conceptrapport toe aan de zaal. (Foto: Tom Oosthout)
Hans van der Werff van bureau Berenschot het conceptrapport toe aan de zaal. (Foto: Tom Oosthout) (Foto: Tom Oosthout)

Politiek zaait twijfels voor één LvC

Het was afgelopen woensdag het laatste gezamenlijke treffen voor de politiek in de Land van Cuijk. Op 20 september valt in iedere gemeenteraad van de vijf partijen, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en St Anthonis een afzonderlijk besluit tot één gemeentelijke fusie.

Cuijk - Kwartiermaker Peter van der Velden zei het in zijn slotwoord een beetje cynisch: "Als er dan niets gebeurd zal er toch doorgewerkt moeten worden." Het conceptrapport 'Een ongekende bestemming' van Berenschot heeft koers gezet richting een samengaan van het Land van Cuijk. De werkbijeenkomst in de Schouwburg te Cuijk was bedoeld om de laatste vragen te beantwoorden. Burgemeester Wim Hillenaar verwelkomde alle raden en een groepje belangstellenden. "Is vanavond nu een herstart, een nieuw begin of een tussenbalans? We laden ons op voor weer een bijeenkomst. Wat de uitkomst ook zal zijn op 20 september we blijven één familie Land van Cuijk."

Hans van der Werff van Berenschot lichtte het lijvige conceptrapport nogmaals kort toe. Deze week verschijnt het definitieve: "Wij zien aan de horizon één Land van Cuijk in uiterlijk 2023. Via de langzame route of nu flink doorpakken. Ons advies is: blijf niet hangen maar creëer een goed perspectief en maak een sterke bestuurlijke constructie. Ben zeker niet te vrijblijvend en zorg voor onderling vertrouwen. Er liggen grote kansen om je als sterke regio te profileren(schaalvergroting) met behoudt van de eigenheid van de 34 kernen (schaalverkleining)."

Procesleider Van der Velden deed er nog een schepje bovenop: "Het Land van Cuijk is een sterk merk. We moeten een keer ophouden met onderzoeken, maar nu eens doorpakken. Toon daadkracht." Daarna was het woord aan de politiek van het Land van Cuijk. Het vormen van gemengde discussiegroepjes ging moeizaam en was een teken aan de wand. De reacties van de woordvoerders zaaiden nog meer twijfels. "Er is bij ons nog verdeeldheid. Kan er nog een time-out komen? Moeten we niet de politieke constructie eerst maken voordat we met elkaar doorgaan? Waarom niet meer keuzes? Is er nog een weg terug? Wat gebeurt er als er een of twee gemeenten nee zeggen?" Voldoende terughoudendheid werd geuit om met vertrouwen een positief besluit op 20 september tegemoet te zien. Van der Werff en van der Velden probeerden de besluitvormers nogmaals een duwtje in de goede richting te geven. "Betrek alle burgers bij de nieuwe bestuurlijke vorm. Waag je niet aan alternatieven vooraf. Hier ligt een unieke kans. Pak door. Heb vertrouwen in elkaar. De burgers in het Land van Cuijk moeten trots zijn op zijn overheid."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox