Satérijgen en een kip 'leeghalen'

Met ingang van dit schooljaar is ROC de Leijgraaf Cuijk een uniek project gestart met de HANOS horecagroothandel. De leerlingen kunnen in het bedrijf in Nijmegen vak- en productkennis opdoen. Docenten van de horecaopleiding Rolf Asbroek en Jeroen van de Heuvel zijn evenals de leerlingen laaiend enthousiast: "Wat ze bij de HANOS in twee weken tijd aan ervaring en warenkennis opdoen daar kunnen wij als school niet tegenop."

cuijk/nijmegen - Jelle draait twee weken mee op de poelierafdeling. "Het is hier heel erg leuk. In die paar dagen dat ik hier ben, heb ik al een kip 'leeggehaald' en het vlees daarvan verpakt. Maar ook satérijgen geleerd en wilde eenden beter leren kennen. Mijn vader is kok geweest, dat wil ik ook heel graag."

De school geeft ook opdrachten aan de leerlingen mee. Kokdocent Van de Heuvel "Naast heel veel kennis leren ze hier ook hoe het is om te werken in een horecabedrijf. Denk aan klantencontacten maar ze gaan ook een dag mee op de wagen naar leveranciers. Ze zien de logistiek van hoe het product van A naar B gaat. Na die twee weken kiezen ze twee producten waarbij ze twee passende recepten maken."

Asbroek geeft het belang aan voor school: "Buiten de reguliere stages willen we het bedrijfsleven veel meer betrekken. Binnenkort starten we bij hotel Cuijk Van de Valk een project om daar het 'hospitality gevoel' te laten ervaren door onze leerlingen. Niet meedraaien in het werkproces maar goed rondkijken, vragen en vooral beleven, ervaren waar het in zo'n groot bedrijf om gaat." Ook de HANOS ziet voordelen in de samenwerking. Daniel Steenbeek, demo-kok: "De leerlingen staan nu op de poelierafdeling en de visafdeling. We gaan dit binnenkort uitbreiden naar de aardappel- en groente/fruitafdeling. Onze klanten weten dat ze door deze leerlingen geholpen worden en dat die nog niet alles weten. Ze zijn herkenbaar aan hun outfit met logo's van HANOS en ROC de Leijgraaf. Deze leerlingen kunnen onze toekomstige klanten worden als ze eenmaal in een restaurant of hotel werken. Dan is het prima dat ze ons bedrijf beter kennen."

Johan is net als Jelle eerstejaars leerling, geboren en getogen in het vissersdorp Katwijk aan Zee. Hij is blij dat hij op de visafdeling mag werken: "Er is hier zo ontzettend veel keus. Mijn vader zat in de vis. Ik heb in een paar dagen heel, heel veel geleerd. Krabben geven als ze dood gaan een giftige stof af. Dan moet je ze meteen weghalen bij nog levende krabben. Coquilles leven niet meer als hun schelp open blijft staan. De sluitspier is dan niet meer actief. Vandaag heb ik vis gefileerd. Ik kook thuis af en toe en wil een goede kok worden."

Meer berichten