Logo cuijksweekblad.nl


Kijk op Cuijk!

Witte Anjer

Op zijn vijftiende vertrok hij vanuit het voormalig Nederlands Indië naar Nederland. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. In Den Haag werd hij opgevangen en ondergebracht bij pleeggezinnen. Naar opleiding werd kennelijk niet al te veel omgekeken. Wel werd hij te werk gesteld in verschillende fabrieken. Tot hij achttien werd lonkte het leger en al snel werd hij uitgezonden naar Nieuw Guinea.

Een sterk verkorte samenvatting van één van de verhalen die een veteraan mij zaterdag vertelde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de veteranen afgelopen zaterdag. Mooie en indrukwekkende verhalen, omdat ze in de wereld van vandaag nog altijd actueel zijn. In Cuijk hebben we sinds 2006 elk jaar een eigen Veteranendag, meestal één week na de Nationale Veteranendag. Dat is een middag van ontmoeting en herinnering.

Veteranen zijn alle militairen die op missie zijn geweest. Naast de Indië-veteranen zijn er ondertussen heel wat meer buitenlandse missies geweest: Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan, Mali om er maar enkele te noemen. We hebben maar liefst 117.450 veteranen in Nederland. In Cuijk zijn dat er 152. Zij verdienen onze aandacht en respect. Teken daarvoor is de witte Anjer op de rever.

Vorige week bracht het college een bezoek aan Colt International. Dit Cuijkse bedrijf doet het heel goed binnen het internationale concern en weet door slimme processen het toch te winnen van de lage lagelonenlanden. Mooi om te zien dat zij ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de nieuwbouw van Danone. Daar word je als Cuijkenaar tocht trots van!

Na een week zon, zee en nog wat in Lloret de Mar overleeft te hebben, kreeg zoon Willem maandag zijn diploma uitgereikt. Vader en moeder keken trots toe. Een beetje weemoedig ook, want nummer twee vliegt straks alweer uit.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox