Column Bellevue

Keuze genoeg?

We naderen een historische datum om te onthouden: 15 maart 2017. Verkiezingen leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur stond er op mijn stembiljet. Rond zo'n stemlokaal, de gemeente Cuijk heeft er maar liefst zeventien, zit een heel protocol. Er mogen bijvoorbeeld geen uitingen van politieke partijen hangen. Een veertigtal jaren geleden was dit bij raadsverkiezingen erg lastig. Cuijkenaar Jan Bus van de Werknemerspartij kreeg in alle stemlokalen bewust of onbewust veel aandacht. Op de bus waarin de kieskaarten moesten stond: STEMBUS.

In stemlokalen zitten stembureauleden die de goeie gang van kieszaken in de gaten houden. Zag competenties voorbij komen als stressbestendig, flexibel, inlevingsvermogen, mondelinge communicatie en nauwkeurigheid. Na 21.00 uur komen de sorteerders/tellers die zich storten op de berg stembiljetten. Onbegrijpelijk dat in dit doorgeslagen digitale tijdperk het stembiljet nog door een hand moet glijden. Een poging een aantal jaren geleden toonde fraudegevoeligheid aan. Nu is er nog geen waterdichte oplossing.

De grootste vraag 15 maart zal zijn op welke partij ga ik stemmen? Keuze genoeg toch? Ieder heeft zijn voors en tegens. Een paar partijen roept dat ze na de verkiezingen niet met elkaar willen samenwerken. Als puntje bij stempaaltje komt wat dan? We worden om de oren gegooid met slogans als: Zeker Nederland, Hoopvol Realistisch, Samen Sterker, Pak de macht of Plan B: hou vast aan je idealen. Een partij pakte uit: Met een sociaal hart en een gezond verstand. Dan kan wellicht beter andersom zijn. In het stemwoud van slogans en programma's gaat de echte inhoud vaak verloren. Wij komen dan terecht bij de kop en mond van lijsttrekkers. Tussen de stoere mannentaal van Emile, Mark, Geert, Kees, Henk, Sybrand, Lodewijk moeten twee vrouwen zich staande houden. Marianne en Sylvana denken tussen die ijdele macho's dat vrouwen gek zijn op zwijgende mannen. Die twee denken dan dat die luisteren. Jezus Leeft leeft ook nog. Zag in hun programma een vrouwvriendelijke passage staan: God schiep de man het eerst maar je hebt een ruwe schets nodig voor je je meesterwerk kunt maken.

Meer berichten