Column Bellevue

Sûnder wjergae

Na het zeer slechte weer van de vorige Elfkroegetocht is Piet Paulusma uit Frieslandboppe er bij gehaald om het in Kuuk kurkdroog te krijgen. 'Sûnder wjergae'. Weergaloos. Wat heeft Friesland toch met het Kuukse Carnaval? In het verleden was voormalig wethouder en Fries Douwe Schaafsma een graag geziene gast tussen de Kuukse carnavalsvierders. Eveneens voormalig wethouder en ook van Friesen bloed Arthur Baudet trok de vastenavond minder. Daar bleef het voor een groot gedeelte bij.

Of we moeten teruggaan naar 1986 toen enkele kroegtijgers van café 't Jupke het lumineus idee oppakten om een elfkroegetocht te organiseren. Naar gelijkenis van de Friese Elfstedentocht. Het evenement zet Cuijk met succes op de kaart. Brass'29 speelde er dit jaar op in door een overnachting in het hotel aan te bieden met een stevig Katerontbijt. Eerder zag ik bij deze creatieve onderneemsters ook al een avondje 'spannende' film met overnachting en een sensuele pleasurebox voor daarna. Iemand in Kuuk had gelezen overnachting met plastic boks. Ook flirtbonnen worden nu aangeboden!

Terug naar onze weerheld. Piet riep tegen zijn vrienden: 'An de rein sûnder ein' moest een einde komen. Droech moest het worden. Nou Piet heeft zijn magische invloed op het weer ingezet. De Elfkroegetochtloper wou alleen maar droech van ut inne sûphûske naar het andere sûphûske om een lekker nat bierke te drinken. Had over Kuuk maar unne hele, hele grote paraplu gegooid? Dat is een grotere garantie voor droge voeten dan een mistige weersvoorspelling.

Piet liet een week voor zijn illustere verschijning aan de drankbedevaart in Cuijk via feestboek weten dat het topweer werd met carnaval. Binnen drie dagen tijd hingen maar liefst 18.000 feestboekvolgers hoopvol aan zijn lippen. 'Het zal wel goed komen' zei hij. Binnen in de kroegen en zalen zal het drukkend warm wezen. En het zal daar buiten flink regenen: meters bier. Hij eindigde met 'oet maon.' In Kuuk zeggen ze 'loop naar de maan'. Stralend weer was het dit jaar niet, ondanks Piet Profeet. Ik zou daarom tegen Piet willen zeggen: 'Dyn wurden binne goed, mar de hin leit aaien.'

Meer berichten